De Duitse staat trekt miljarden uit voor vergoedingen aan uitbaters van kolencentrales die voortijdig moeten sluiten vanwege de omzetting naar schonere energie. Dat heeft de minister van Financiën Olaf Scholz donderdag bekendgemaakt.
Duitsland stapt op rigoureuze manier over op groene energie. Kerncentrales en kolencentrales moeten daarom sluiten. De exploitanten van de kolencentrales kunnen bij elkaar 4,35 miljard euro tegemoet zien, zo liet de bewindsman weten.
Acht oude en vuile centrales in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen sluiten als eerste. De eerste daarvan gaat eind dit jaar dicht.
De Duitse regering, de deelstaten en de exploitanten presenteerden donderdag plannen voor de afbouw van energieopwekking uit kolen tot 2038. Vorig jaar werd tot die afbouw besloten. De regio’s met steen- en bruinkoolindustrie ontvangen bij elkaar 40 miljard euro om hun economie om te bouwen. Die liggen in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Saksen-Anhalt, Brandenburg en Saksen.
Frappant detail is dat er ondanks de afbouw, toch nog een nieuwe centrale in gebruik zal worden genomen. Het gaat om een centrale in Datteln (Noordrijn-Westfalen). De regering zal die ingebruikname niet tegenhouden. Volgens minister van Economische Zaken Peter Altmaier heeft dat met complexe regels voor compensatie te maken.
Hemwegcentrale in Nederland gesloten
In Nederland is per 1 januari de Hemwegcentrale in Amsterdam gesloten. De kolencentrale is vervroegd dichtgegaan, omdat het kabinet eerder dit jaar had besloten de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) sneller terug te dringen. Jaarlijks stootte de energiecentrale 3,3 megaton CO2 uit.
Aanvankelijk zou de Hemwegcentrale eind 2024 de deuren sluiten. Eigenaar Vattenfal krijgt 52 miljoen euro compensatie van het kabinet.
Nederland moet extra maatregelen nemen om te voldoen aan de eis om de CO2-uitstoot volgend jaar te verminderen met een kwart in vergelijking met de uitstoot in 1990. De milieuorganisatie Urgenda heeft de afgelopen jaren met succes geprocedeerd om het kabinet te laten opschieten met de vermindering. Vorige week gaf ook de Hoge Raad Urgenda gelijk.
De centrale aan de Hemweg wordt afgebroken. Dat zal een aantal jaar gaan duren, zei een woordvoerster. Daarna wordt het terrein een plek voor productie, doorvoer en tijdelijke opslag van fossielvrije elektriciteit en warmte. Het gaat om alternatieve brandstoffen als groene waterstof en synthetische kerosine.
Lees meer:
- Dankzij Greta Thunberg doen ook de rijken aan ‘trainbragging’ en ontstaat er een markt voor luxe treintrips
- 10 schokkende foto’s die laten zien hoe mensen de aarde hebben misbruikt
- Dit over de atoombom maakt voor Boyan Slat helder wat zijn missie met The Ocean Cleanup is
- Je huis verduurzamen: waar begin je? Dit zijn de meest effectieve maatregelen
- Klimaatexperts geven aan waar ze niet in vastgoed zouden investeren